Choď na obsah Choď na menu

Národné strany euromincí

  • 2 € Belgicko
    Obrázok

     

     

    Belgické eurové mince navrhol Jan Alfons Keustermans, riaditeľ Mestskej akadémie výtvarného umenia v Turnhoute. V obehu sú dve rovnako platné série mincí. Na minciach novšej série, ktorá je tu zobrazená, sa vo vnútornej časti nachádza portrét kráľ Alberta II., jeho monogram a rok vydania.

     

  • 2 € Nemecko

    Obrázok

    Na minciach 1 € a 2 € je zobrazená orlica, tradičný symbol nemeckej zvrchovanosti, obklopená hviezdami Európskej únie. Autormi tohto motívu sú Heinz a Sneschana Russewa-Hoyer. Nápis na hrane mince 2 €: „EINIGKEIT UND RECHT UND FREIHEIT“ (jednota, spravodlivosť a sloboda) a orlica ako symbol federácie.

     

  • 2 € Estónsko

    Obrázok

    Motív národnej strany estónskych mincí je na minciach všetkých nominálnych hodnôt rovnaký. Znázorňuje geografický motív Estónska a slovo „Eesti“ (Estónsko).

     

  • 2 € Írsko

    Obrázok

    Írska vláda sa rozhodla na všetkých minciach zobraziť jeden národný motív – keltskú harfu, ktorá je tradičným národným symbolom Írska. Na minciach je okrem toho uvedený rok vydania a slovo „Éire“ (názov Írska v írčine). Autorom grafického návrhu harfy je Jarlath Hayes. Nápis na hrane mince 2 €: 2** šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • 2 € Grécko

    Obrázok

    Táto minca predstavuje scénu z mozaiky v Sparte (z 3. stor. n. l.), na ktorej Európu, postavu z gréckej mytológie, po ktorej je pomenovaný náš kontinent, unáša Zeus prevtelený do býka. Nápis na hrane mince 2 €: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Helénska republika).

     

  • Mince 1 € a 2 € nesú portrét kráľa Juana Carlosa I. de Borbon y Borbon. Nápis na hrane mince 2 €: 2 * *, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • Na minciach 1 € a 2 € je zobrazený strom (autorom grafického návrhu je Joaquim Jiminez), ktorý symbolizuje život, kontinuitu a rast. Strom je umiestnený v strede šesťuholníka, po obvode ktorého stojí heslo republiky „Liberté, Egalité, Fraternité“ (sloboda, rovnosť, bratstvo). Nápis na hrane mince 2 €: 2 * *, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • 2 € Taliansko

    Obrázok

    Na tejto minci je portrét Danteho Alighieriho od Raphaëla, ktorý sa nachádza vo Vatikánskom paláci v krídle pápeža Júlia II. Nápis na hrane mince 2 €: 2 *, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • 2 € Cyprus

    Obrázok

    Mince 1 € a 2 € zobrazujú modlu v tvare kríža z medenej doby (3000 rokov pred n. l.). Tento typický príklad cyperského prehistorického umenia vyjadruje postavenie Cypru v centre civilizácie.

     

  • Mince navrhla Yvette Gastauer-Clairová po dohode s kráľovským dvorom a luxemburskou vládou. Všetky luxemburské mince nesú portrét Jeho kráľovskej výsosti veľkovojvodu Henriho, rok vydania mince a označenie štátu „Lëtzebuerg” v luxemburčine. Nápis na hrane mince: 2 **, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • 2 € Malta

    Obrázok

    Hlavným motívom mincí 1 € a 2 € je znak, ktorý používa Rád maltézskych rytierov. Počas vlády rádu na Malte v rokoch 1530 až 1798 sa s týmto ostrovom začal spájať osemcípy kríž, ktorý sa dnes často označuje ako maltézsky kríž.

     

  • 2 € Holandsko

    Obrázok

    Mince 1 € a 2 €: zobrazujú profil kráľovnej Beatrix so slovami „Beatrix, holandská kráľovná“ v holandčine. Dvanásť hviezd je umiestnených do poloblúka v jednej polovici mince. Nápis na hrane mince 2 €: GOD * ZIJ * MET * ONS * (Boh s nami).

     

  • 2 € Rakúsko

    Obrázok

    Minca nesie portrét pacifistky Berthy von Suttnerovej, symbolu rakúskej snahy o mier po mnoho desaťročí. Nápis na hrane mince 2 €: 2 EURO ***, štyrikrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • Mince 1 € a 2 €: hrady a erby obkolesené hviezdami Európskej únie sú symbolom dialógu, výmeny hodnôt a dynamického rozvoja Európy. V strede mincového poľa je kráľovská pečať z roku 1144. Na hrane mince 2 € je zobrazených päť erbov a sedem hradov, rovnomerne rozmiestnených po obvode mince.

     

  • 2 € Slovinsko

    Obrázok

    Na tejto minci je portrét básnika Franceho Prešerena a verš „Shivé naj vsi naródi“ (Boh žehnaj všetkým národom) z jeho básne „Zdravljica“, použitý aj v slovinskej hymne. Nápis na hrane mince 2 €: S L O V E N I J A, po ktorom nasleduje vyrytá bodka.

     

  • 2 € Slovensko

    Obrázok

    Na minciach hodnoty 1 € a 2 € je zobrazený dvojkríž na trojvrší, ktorý je v štátnom znaku Slovenskej republiky.

     

  • 2 € Fínsko

    Obrázok

    Plody a kvety ostružiny moruškovej zobrazené na tejto minci navrhol Raimo Heino. Nápis na hrane mince 2 €: SUOMI FINLAND * * *, pričom * predstavuje hlavu leva.

     

  • 2 € Monako

    Obrázok

    Na druhej sérii mincí 1 € a 2 € je portrét princa Alberta II. Nápis na hrane mince: 2**, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • Na minci 2 € je zobrazená vládna budova (Palazzo Pubblico). Nápis na hrane mince: 2*, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.

     

  • 2 € Vatikán

    Obrázok
    Mince tretej série, vydané v apríli 2006, znázorňujú Jeho Svätosť Benedikta XVI. a nápis „CITTÀ DEL VATICANO“. Napravo od portrétu pápeža je vyznačený rok „2006“ a značka mincovne „R“ a naľavo sú iniciály autorky návrhu „DL“. Nápis na hrane mince 2 €: 2*, šesťkrát zrkadlovo po obvode hrany.
  •  
Späť na začiatok stránky